Een zakelijke hypotheek sluit je af voor een pand met zakelijke doeleinden. Eigenlijk kan dit ieder soort pand zijn, zolang het maar niet om een woning gaat. Je kunt zo’n zakelijke hypotheek afsluiten als rechtspersoon of als onderneming. Het maakt niet uit hoe groot of klein je bedrijf is. Natuurlijk heeft dat wel invloed op de mogelijke hoogte van je zakelijke hypotheek, net als dat ieder persoon een andere hypotheek kan krijgen voor hetzelfde huis, afhankelijk van hun inkomen en financiële situatie. Een zakelijke hypotheek is dus niet bedoeld voor woningen.
Voor welke panden?
Wel voor zakelijke panden. Dat kan van alles zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een pand om je bedrijf in te huizen. Maar het kan ook een kantorenpand zijn dat bedoeld is om meerdere bedrijven en ondernemers de ruimte te bieden voor een werkplek. Winkels vallen ook onder zakelijke panden. Of dit nu in een winkelcentrum, winkelstraat of willekeurig ergens is. Ook horeca is een zakelijk pand. In principe gaat het dus om panden waar werk verricht wordt. Meestal met een commercieel doeleinde.
Eigen inleg nodig
Banken verschaffen zakelijke hypotheken voor panden met een commercieel doeleinde. Dat wil niet zeggen dat je de volledige aankoopprijs kunt laten financieren via de zakelijke hypotheek. Er zit namelijk bij de meeste hypotheekverstrekkers een maximaal percentage van de prijs van het pand op wat je kunt aanvragen voor de hypotheek. Dat wil nog steeds niet zeggen dat je dat maximale percentage van die prijs als zakelijke hypotheek kunt krijgen. Net als bij een hypotheek voor een woning voor jezelf, wordt er bij een zakelijke hypotheek naar een aantal criteria gekeken.
Risicocategorie
Je wordt als persoon of bedrijf voor een zakelijke hypotheek beoordeeld op een aantal aspecten die bepalen wat je risicocategorie is. Dit is voor iedereen specifiek. Je kunt dus niet van tevoren bepalen in welke categorie je waarschijnlijk terecht komt. Daarvoor zul je met een adviseur in gesprek moeten gaan. Dingen die in acht genomen worden voor een zakelijke hypotheek zijn bijvoorbeeld je skills in ondernemerschap, je financiële buffer en de tijd dat je al ondernemer bent. Voor grotere bedrijven gaat het vooral om het succes en alsnog die financiële buffer.
Extra kosten en belastingen
Bij een zakelijke hypotheek en de aanschaf van een bedrijfspand komen nog een aantal extra kosten kijken. Dit zijn bijvoorbeeld taxatie van het pand, overdrachtsbelasting, onroerende zaakbelasting, opstalverzekering, notariskosten, afsluitprovisie en een rapportage van milieu- of bodemonderzoek. Al deze kosten moeten gemaakt worden bij de aanschaf van een nieuw bedrijfspand, daar kun je niet omheen.
Meer over zakelijke hypotheken lees je op Finaforte.nl