Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een slim apparaat, wat je ondersteunt op het moment dat je iemand dient te reanimeren. Als een persoon een hartstilstand krijgt of een hartritmestoornis heeft, kan de AED je helpen om het hart weer normaal te laten kloppen. Met dit apparaat kun je dus mensenlevens redden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de werking en wat het is, voordat je het succesvol kunt inzetten. Op deze pagina kom je erachter wat een AED is, wanneer deze van pas komt en op welke manier je het slimme medische apparaat dient te gebruiken.
Wat is een AED eigenlijk en wanneer komt deze van pas?
Wil je een AED aanschaffen? Dan is het wel handig om van tevoren te weten wat dit eigenlijk voor apparaat is. Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, beginnen de hartkamers ongecontroleerd samen te knijpen, waardoor het bloed en de zuurstof in het lichaam van de persoon in nood niet meer correct wordt rondgepompt. Als het hart van slag is, trekt het niet meer samen en is er een schok van buitenaf nodig om het hart weer in het gareel te krijgen. Deze elektrische schok kun je met de AED toedienen.
Houd er rekening mee dat de AED alleen in gevallen van een hartstilstand of hartritmestoornis gebruikt mag worden. Het is niet geschikt voor personen die slechts bewusteloos zijn geraakt. Gelukkig is de AED zo slim, dat het zelf een analyse van het hart maakt. Op basis van deze analyse kun je de elektrische schok wel of niet toedienen. Dit voorkomt dat een gezond hart onnodig een schok krijgt. Luister dus altijd naar de aanwijzingen van de AED.
Op welke manier dien je een AED te bedienen?
Wil je een AED kopen voor thuis? Dan is het aan te raden om er een EHBO-cursus over te volgen. Dit is belangrijk aangezien je dan precies weet op welke manier en wanneer je de AED kunt inzetten. Als iemand in nood je hulp nodig heeft, haal je de AED erbij en plaats je de elektroden op de blote borst van de persoon. Je begint de reanimatie en wacht tot de AED de analyse heeft gemaakt. Op advies van het apparaat druk je de knop voor een schok wel of niet in. Je hoeft geen cursus te hebben gevolgd om het apparaat te gebruiken, maar als het toch al bij je in huis hangt, is het slimmer om precies te weten hoe je het gebruikt.