Algemene voorwaarden worden vaak over het hoofd gezien of niet in detail opgesteld bij het aangaan van een overeenkomst met klanten. U zou denken dat alle ondernemers en bedrijfseigenaren er altijd op zouden staan om overeenkomsten die op hun bureau komen te lezen. Toch zien veel mensen algemene voorwaarden maar als een vinkje op de lijst van alles wat ze moeten doen als ze voor hunzelf zijn begonnen. Het blijkt dat veel ondernemers namelijk niet echt ‘details’-mensen zijn en liever naar het grotere geheel kijken dan zich bezig te houden met de details over algemene voorwaarden. Dit kan natuurlijk catastrofale gevolgen hebben wanneer deals fout gaan, aangezien rechtbanken bijna volledig geïnteresseerd zijn in de vraag of de voorwaarden inderdaad zijn overschreden. Dan is het goed als u deze heeft laten opstellen door een Jurist die verstand van zaken heeft. Wilt u meer weten over algemene voorwaarden of direct algemene voorwaarden opstellen, klik dan op de link.
Waarom algemene voorwaarden?
Het doel van een overeenkomst is niet om deze zo kort mogelijk te maken. Het doel is om alle benodigde en vereiste clausules en bedingen op te nemen die u nodig heeft als er iets misgaat. Sommige bedrijfseigenaren voelen zich schuldig omdat ze hun klanten hebben gevraagd een gedetailleerd document te ondertekenen, wat betekent dat ze kritieke componenten verwijderen om het document er minder belastend en aanstootgevend uit te laten zien. Vaak zullen lopende klanten jarenlang niet worden gevraagd om een nieuwe overeenkomst te ondertekenen, wat betekent dat u mogelijk moet vertrouwen op een document dat lang geleden is ondertekend wanneer er een geschil ontstaat. Het niet vinden van het document, of het niet kunnen lezen van de clausules van het document, kan verdere diepere geschillen tussen twee partijen veroorzaken. Bovendien kan u met behulp van algemene voorwaarden u zelf beter indekken bij mogelijke misverstanden en kunt u per transactie met uw clientèle verwijzen naar uw algemene voorwaarden.
Ben ik verplicht ze te hebben?
Bedrijven zijn niet verplicht om algemene voorwaarden te hebben. Ik zou ze echter wel aanbevelen. Wanneer een ondernemer producten of diensten verkoopt, sluit hij normaal gesproken een contract met daarin de regels die van toepassing zijn op de transactie tussen hem en de klant. Aangezien het inefficiënt is om over elk contract afzonderlijk te onderhandelen, zijn algemene voorwaarden een efficiënte oplossing. Verder is het mogelijk om aansprakelijkheid te beperken of zelfs uit te sluiten met correct opgestelde algemene voorwaarden. Het Nederlandse recht heeft strikte regels met betrekking tot het gebruik van algemene voorwaarden. Om ervoor te zorgen dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn, moet u zich aan deze regels houden. Laat u hiervoor informeren bij uw jurist.
Algemene voorwaarden en de notaris
De notaris kan u ook uitstekend helpen bij het inschrijven als bedrijf zijnde. Deze kan u helpen met de rechtsvorm, uw financiën en kan u adviseren over de eventuele deponering van uw algemene voorwaarden. Deze kunt u namelijk op verschillende manieren communiceren naar uw clientèle.