Een dag wandelen kan al een hele uitdaging zijn, maar wat als je een week gaat wandelen. Of een aantal weken, misschien zelfs een aantal maanden? Je moet het maar kunnen en je moet het maar willen. En juist het kunnen en het willen is voor sommige wandelaars al genoeg drijfveer om te gaan wandelen. Dwars door heel Nederland, van de ene kant van de Verenigde Staten naar de andere kant of op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Die zijn de grootste wandeluitdagingen van het moment.
1) The Appalachian Trail
De Appalachian National Scenic Trail, over het algemeen bekend als de Appalachian Trail of gewoon de A.T., is een gemarkeerde wandelroute in de oostelijke Verenigde Staten die zich uitstrekt tussen Springer Mountain in de staat Georgia en Mount Katahdin in de staat Maine.Het idee van de Appalachian Trail ontstond in 1921. Het pad zelf werd voltooid in 1937 na meer dan tien jaar werk, hoewel er nog steeds verbeteringen en veranderingen plaatsvinden. Wandelaars proberen het parcours in zijn geheel te wandelen in één enkel seizoen. Het aantal doortochten per jaar is gestaag toegenomen, met 715 in noordelijke richting en 133 in zuidelijke richting voor 2017. Veel boeken, documentaires, websites en fanorganisaties zijn gewijd aan de achtervolging. Sommige lopen van de ene kant naar de andere, draaien dan om en lopen de andere kant op, bekend als een “jojo”. Iets voor jou?
2) Pieterpad
Het Pieterpad is een lange afstandswandelroute in ons eigen Nederland. Waar een klein land groot in zijn. De route loopt 498 kilometer van Pieterburen, in het noorden van Groningen, zuidelijk door het oosten van Nederland tot net ten zuiden van Maastricht, op de top van de Sint Pietersberg, op een hoogte van 109 meter. Het Pieterpad is een van de officiële Lange Afstandspaden in Nederland (Lange Afstand Wandelpad Nummer 9) en veruit de populairste van de lange afstandswandelroutes. De route was het idee van Toos Goorhuis-Tjalsma (1915-2004) uit Tilburg en haar vriendin Bertje Jens (1913-2009) in Groningen. Zij kwamen op het idee om een wandelroute te ontwerpen tussen hun thuissteden. De route is sinds 1983 officieel geopend.
3) Kungsleden
Kungsleden is een wandelroute in het noorden van Zweden, ongeveer 440 kilometer lang, tussen Abisko in het noorden en Hemavan in het zuiden.Het loopt in het zuiden door het natuurreservaat Vindelfjällen, een van de grootste beschermde gebieden van Europa. Het pad is goed gemarkeerd en veel delen zijn goed uitgerust en onderhouden door het provinciebestuur van Norrbotten, met plankenpaden die moerassige of rotsachtige grond bedekken. Andere gedeelten, die verder van het pad verwijderd zijn, zijn echter geërodeerd en rotsachtig, waardoor de moeilijkheidsgraad van het wandelen al snel toeneemt. Niet alleen een uitdaging voor Zweedse wandelaars. Steeds meer buitenlanders vinden hun weg naar de deze fantastische trail.
4) De Camino
Hoewel de Camino de Santiago, of het Jakobspad, van oudsher een religieuze bedevaart is, kiezen veel mensen er om andere redenen voor als wandelvakantie. Sommigen lopen de camino voor hun conditie en gezondheid. Anderen kiezen ervoor om de Camino te lopen voor de mentale voordelen van het loskoppelen van hun dagelijks leven, waardoor ze tijd hebben voor vrede en zelfontplooiing. Voor velen is het een kans om hun hoofd leeg te maken of om zich verbonden te voelen met de natuur. Zou jij de Camino de Santiago lopen?
De Camino de Santiago is niet zomaar een route, het is een netwerk van routes. Door de middeleeuwen heen zijn duizenden pelgrims vanuit hun huis naar Santiago de Compostela gelopen om hun bedevaart te maken. Dit maakte de weg vrij voor vele verschillende routes in Europa, die allemaal samenkomen als takken van een boom om aan te komen in wat nu een ontwikkelde stad is rond de kathedraal van Santiago de Compostela. Een uitzondering hierop is de Finisterre Way, die in Santiago begint en naar de kust loopt naar Kaap Finisterre of het ‘Einde van de Wereld’ zoals het in de oude Romeinse tijd bekend was.