Niemand zit te wachten op geluidsoverlast. Misschien vind je één nachtje door een feestje nog acceptabel, en twee nachten is tot daar aan toe, maar langdurig is ondraaglijk. Daarom worden in dit artikel de schadelijke effecten van geluidsoverlast buren toegelicht en vervolgens de beste, definitieve oplossing ervoor.
De schadelijke effecten van lange termijn geluidsoverlast
Voor vijf minuten naar een straaljager gaan staan is ook geen goed idee, maar over het algemeen is geluidsoverlast op de lange termijn al helemaal slecht. Denk hierbij aan periodes van enkele weken. Blootstelling aan langdurig of buitensporig lawaai blijkt een reeks gezondheidsproblemen te veroorzaken, variërend van stress, slechte concentratie, productiviteitsverlies op het werk, communicatieproblemen en vermoeidheid door slaapgebrek, tot meer ernstige problemen zoals hart- en vaatziekten, cognitieve stoornissen, oorsuizingen en gehoorverlies. Het meest voor de hand liggende lange termijn effect van geluidsoverlast is onderbroken slaap, met de daaruit voortvloeiende effecten van vermoeidheid, verminderd geheugen en creativiteit, een verminderd beoordelingsvermogen en zwakkere motorische vaardigheden.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de buurt van luchthavens of drukke wegen wonen, vaker hoofdpijn hebben, meer slaap- en kalmeringsmiddelen slikken, vatbaarder zijn voor kleine ongelukken en vaker een psychiatrische behandeling zoeken. Maar er is nog een ander, ernstiger gevolg van langdurige blootstelling aan geluidsoverlast. Zelfs als je niet wakker wordt of wordt gehouden van het geluid, blijkt dat het voortdurende lawaai de acute stressrespons van het lichaam in gang zet. Hierdoor stijgt de bloeddruk en de hartslag en er kan een toestand van hyperarousal ontstaan. Hyperarousal is wanneer het zenuwstelsel dusdanig wordt geactiveerd dat het lichaam een extreem hoog niveau van activiteit gaat vertonen. De bedreiging (het geluid) houdt aan, en omdat je niet wakker bent, maar slaapt, kun je er niets aan doen. Doordat iets doen geen optie is en het probleem aanhoudt kan er in het lichaam een verlaagd bewustzijn optreden. Het is deze reactie die kan leiden tot hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.
De laatste oplossing tegen geluidsoverlast
Wanneer je enorm veel hinder ondervindt van geluidsoverlast zit er eigenlijk maar één ding op. Deze maatregel is de minst prettige om te nemen, maar werkt op de lange termijn wel het best. Wel is het aan te raden om deze maatregel te nemen wanneer je verder alles al hebt geprobeerd (praten met de veroorzakers, geluidswerende ramen, geluidsabsorberende kleden, etc.). Het gaat als volgt; je gaat allereerst langs bij de veroorzakers. Je hebt eerder een sympathiek gesprek met ze gehad in de hoop dat ze zouden minderen, maar dat heeft niet gewerkt. Je vertelt ze nu dat je melding gaat inzenden bij de lokale autoriteiten. Vervolgens ga je een dossier bijhouden met de tijden, dagen, plekken, bronnen en mate van geluidsoverlast die je ondervindt. Vervolgens zoek je een bemiddelaar, dit kan de politie zijn of een andere externe partij. Dit dossier dien je dan in bij de bemiddelaar en/of de lokale autoriteiten. Vanaf dan kun je juridische stappen ondernemen en wellicht zelfs een schadevergoeding eisen.