Wanneer je begint met je eigen onderneming, is het naast het kiezen van een naam en je registreren bij de Kamer van Koophandel ook belangrijk om online aanwezig te zijn. Een van de eerste stappen die je neemt, is het veiligstellen van een domeinnaam en het onderbrengen van je website bij een hosting provider. Hiermee leg je de basis voor je online platform.
Jouw online platform vertegenwoordigt straks jouw online imago, en in het geval van een webshop is het zelfs de kern van jouw bedrijf. Het is dus van groot belang om de juiste partner te kiezen. Maar hoe selecteer je tussen al die aanbieders de hosting provider die het beste bij jou past? En waar moet je precies op letten? Hier zijn vier tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de beste website hosting:
Sluit het aanbod van de hosting provider aan op jouw doelen?
Hierbij spelen twee cruciale vragen een rol:
Wat is het doel van jouw website?
Dient het slechts als een eenvoudig platform om jezelf te presenteren, of wordt het een professionele webshop waarbij je veel verkeer en drukte verwacht? Deze factor beïnvloedt de benodigde capaciteit en bepaalt of shared hostingoplossingen (waarbij je de servercapaciteit deelt met anderen) voldoende zijn, of dat je beter kiest voor een VPS (Virtual Private Server)-oplossing waarbij je de server voor jezelf hebt.
Welk Content Management Systeem (CMS) ga je gebruiken?
Ga je voor WordPress of een meer eenvoudige website builder zoals YourWebsite? Niet alle providers ondersteunen alle toepassingen, dus het is belangrijk om dit te weten wanneer je op zoek gaat naar een geschikte leverancier.
Onderzoek hoe de beveiliging wordt gewaarborgd
Of je nu een eenvoudige website hebt waar mensen zich kunnen aanmelden voor een nieuwsbrief, of een e-commerceplatform dat bij elke transactie klantgegevens verzamelt: het is van essentieel belang dat de gegevens die bezoekers achterlaten veilig zijn en hun privacy wordt beschermd.
Beschikt de hosting provider over een betrouwbare SSL-certificeringsaanbieder?
Een SSL-certificaat zorgt voor beveiligde communicatie tussen jouw website en de browser van bezoekers, vaak een vereiste volgens de AVG-wetgeving. Voor maximale betrouwbaarheid wil je een SSL-certificaat van gerenommeerde aanbieders zoals Let’s Encrypt of Sectigo (voorheen Comodo). Dit is een belangrijk aspect om in overweging te nemen.
Bedenk welke vorm van ondersteuning je nodig hebt van de hosting provider
In geval van storingen of als je hulp nodig hebt met je website, is het prettig om een plek te hebben waar je terecht kunt. Let dus op of de hosting provider een storingspagina heeft die regelmatig wordt bijgewerkt wanneer er problemen zijn, en of er ondersteuningsmiddelen zijn zoals klantenservice en/of een sectie met veelgestelde vragen.
Wellicht geef je de voorkeur aan directe communicatie met de klantenservice en chat je liever met een medewerker of chatbot. Ben je iemand die snel en uitgebreide ondersteuning waardeert? Controleer dan of de hosting provider Premium Support aanbiedt, waarmee je voorrang krijgt bij het beantwoorden van vragen.
Denk niet alleen aan het heden, maar houd ook rekening met toekomstplannen
Bekijk het grotere plaatje en anticipeer op toekomstige behoeften. Wellicht breid je sneller uit dan verwacht en heb je meer webopslag, e-mailaccounts of MySQL-databases nodig. Is het eenvoudig om in dat geval te upgraden via het klantenportaal? Biedt jouw hosting provider ook andere beheerde diensten die passen bij de groei van je bedrijf? Het is verstandig om een hosting provider te kiezen die met je mee kan groeien.