Informatie over legalisatie

Legalisatie houdt in dat je aan kunt tonen dat de handtekening onder een document ook daadwerkelijk van jou is. Behalve bij een notaris kun je een legalisatie uit laten voeren in elke gemeente van Nederland. Dit mag ook een gemeente zijn waarin je niet woonachtig bent. Je dient voor een legalisatie wel eerst een afspraak te maken.

Burgemeester verklaart met legalisatie dat jouw handtekening ook echt jouw handtekening is

Met een legalisatie verklaart de burgemeester van de gemeente dat de handtekening onder een document of formulier echt van jou is. Dat zegt dus verder niets over de inhoud van het document, legalisatie heeft alleen betrekking op de handtekening. De egalisatie zelf heeft niet erg veel om het lijf. Je ondertekent een document of formulier waarbij in dit geval een ambtenaar van de gemeente aanwezig is. Deze ambtenaar vergelijkt vervolgens de gezette handtekening met de handtekening op je ID-kaart of paspoort. Ga je naar een notaris, dan zal de notaris of een medewerker dit controleren.

Legalisering wordt ook wel eens een garantverklaring genoemd

Met een legalisatie bewijs je dus de echtheid van de handtekening. Zeker wanneer je zaken doet in het buitenland is dit een must In vrijwel alle gevallen zal dan gevraagd worden naar de echtheid van de handtekening, Eerder wil men vaak geen zaken doen. Een dergelijke legalisering wordt ook wel eens een garantverklaring genoemd overigens. Je kunt het nodig hebben bijvoorbeeld als je garant wilt staan voor iemand die vanuit een visumplichtig land ons land wil komen bezoeken.

Wanneer je een belangrijk document naar het buitenland wilt versturen

Een legalisatie kan ook noodzakelijk zijn wanneer je zoals gesteld een belangrijk document naar het buitenland wilt sturen. Ook als er bijvoorbeeld een erfenis geregeld moet worden in het buitenland kan om een legalisatie gevraagd worden en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te benoemen.

Je betaalt een vaste prijs per handtekening

Wanneer je naar het notariskantoor gaat of een gemeentehuis bezoekt voor de legalisatie, dan dien je altijd een geldig ID-bewijs mee te nemen. Ook zonder afspraak is het vaak niet mogelijk om het meteen in orde te maken. Kies je voor het gemeentehuis, dan geldt per handtekening overigens een vaste prijs van net iets boven de vijftien euro. Let wel, dit is dus per handtekening! Wanneer je kiest voor de notaris, dan zal een kopie van je ID en een kopie van de waarborg van de echtheid van jouw handtekening bij de notaris achterblijven overigens. In essentie is het legaliseren bedoeld om achteraf geen conflict te krijgen over de authenticiteit van de handtekening. Ook kan op deze manier de kans op misbruik sterk beperkt worden. Elke officiële notaris in ons land is bevoegd de legalisering voor zijn of haar rekening te nemen. Ook nu hoeft dit dus niet per se bij een notaris bij je in de buurt, maar kun je dit bij elke willekeurige notaris in ons land doen. Vergeet echter niet om eerst wel een afspraak te maken.

Leave a Reply