Voor beide opties valt heel veel te zeggen. Maar wat zijn nou eigenlijk de wezenlijke verschillen? En uit welke hoek van de wereld komen deze materialen precies?
Nou, laten we alvast één tipje van de sluier oplichten. Zowel porselein als aardewerk zijn eeuwen oud en worden van klei gemaakt. Althans, dat is in beide gevallen één van de bestanddelen. Voor de rest lopen de samenstelling nogal uiteen, evenals de eigenschappen. Zolang je maar voorzichtig genoeg met je servies omgaat, is het eerder een kwestie van smaak voor welk materiaal je kiest. En wellicht ben je van allebei wel heel erg gecharmeerd, dat kan natuurlijk ook. Sterker nog, dat neemt niemand je kwalijk. Een beetje afwisseling op je eettafel is hartstikke welkom! Zolang het maar je eigen keuze is en je niks wordt opgedragen door iemand wat de mode je voorschrijft.
Even een stukje geschiedenis en uitleg van de beide bestanddelen? Goed! Misschien dat het maken van een eventuele keuze dan een beetje gemakkelijker wordt. Nogmaals, laat je smaak uiteindelijk beslissen!
Porselein
Nog maar betrekkelijk kort kunnen wij genieten van de pracht en praal die porselein biedt. Want iets meer dan vierhonderd jaar geleden kwam het voor het eerst naar Nederland, terwijl het al minstens het dubbele van die tijd geproduceerd werd in China! Opvallend aan porselein is dat het geen geur of smaak heeft en ook nauwelijks tot niet verkleurt, hoezeer je je best ook doet. Of de zon. Of de tijd. Ga maar na, porseleinen serviesstukken van honderden jaren oud zien er vandaag uit alsof ze morgen worden gemaakt. Nee, eigenlijk overmorgen, aangezien het gladbakken wel anderhalve dag duurt.
Hoe dan ook. De kleisoort die voor het vervaardigen van porselein gebruikt wordt luistert naar de mooie naam kaolien. Dit wordt met veldspaat en zilverzand vermengd, zodat het zijn glasachtige uitstraling verkrijgt. Wanneer hier vocht aan toe wordt gevoegd, is het gemakkelijk in de gewenste vorm te krijgen. Vervolgens wordt het in een oven geschoven waar de temperatuur oploopt tot wel 1500 graden Celsius.
Tegenwoordig is het proces heel goed te controleren, maar in de beginjaren lag de temperatuur vaak te hoog of te laag, wat resulteerde in mislukte poging na mislukte poging. Weet je ook weer waar het woord ‘misbaksel’ z’n oorsprong heeft.
Aardewerk
Ondanks dat het zo transparant is, is porselein behoorlijk stevig. Aardewerk iets minder: de temperatuur waarmee dit wordt bereid is dan ook zo’n 350 graden lager. Echter, de glazuurlaag maakt veel goed. En dankzij het verschil in textuur is de uitstraling van aarde werk meteen anders dan porselein, wat iets geraffineerder voor de dag komt. Een voordeel van aardewerk, echter: het is gemakkelijk, snel, en goedkoop te produceren. En dus ook om aan te schaffen! Heb je de Le Creuset serviezen bijvoorbeeld weleens bekeken?