boeken

Wat is bestuursrecht?

Alles over bestuursrecht, wat is het en wat heeft het met jou van doen?

Ben jij benieuwd wat bestuursrecht is en wanneer jij er wellicht mee te maken hebt? In dit artikel gaan we kort bespreken wat het inhoudt.

Wat houdt bestuursrecht in?

Een andere naam voor bestuursrecht is administratief recht. Het bestuursrecht bestaat uit regels waar de overheid zich aan moet houden bij het nemen van besluiten. Voorbeelden van bestuursrechtelijke besluiten zijn uitkeringen en vergunningen. Bestuursrecht is onderdeel van publiekrecht en is zelf ook weer onder te verdelen in verschillende rechtsvormen. Voorbeelden van rechten die onder bestuursrecht vallen zijn: ambtenarenrecht, belastingrecht, sociaal zekerheidsrecht en de ruimtelijke ordening en bouwrecht en dat is nog niet eens alles. Heel wat verschillende rechtsvormen om het in op te delen dus.

Wanneer heb jij te maken met bestuursrecht?

In je leven kom je waarschijnlijk wel meerdere keren in aanraking met bestuursrecht. Laten we even bekijken wat veel voorkomende gevallen zijn. Laten we ook vroeg in het leven beginnen, als student kom je al snel in aanraking met Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hier geef je bijvoorbeeld op welke studie je gaat volgen of afrondt. Wanneer je studiefinanciering aanvraagt wordt dit goed-of afgekeurd aan de hand van bestuursrecht. Een andere weg waar je wellicht in aanraking komt met het bestuursrecht is bij een gemeentelijke aanvraag, bijvoorbeeld voor een aanbouw of de organisatie van een evenement. 

Niet eens met een besluit?

Niet in alle gevallen zal jij het eens zijn met het bestuursrechtelijk besluit. Vaak wordt zo’n verzoek ook snel bekeken en zo snel mogelijk op gereageerd. Heb jij dus een aparte situatie die in het eerste opzicht eruit ziet alsof deze niet goedgekeurd wordt maar het eigenlijk wel kan. Dan kan je in bezwaar gaan. Je zet dan een bestuursrechtelijke procedure in gang waarbij je eigenlijk een rechtszaak tegen de overheid begint. Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van je bezwaar, kan je in beroep gaan. Ben je het daar ook niet mee eens, dan kan je nog eens in hoger beroep gaan. Er zijn dus heel wat stappen mogelijk!

Hulp nodig met bestuursrecht?

Als je hulp zoekt met bestuursrecht kan je een aantal dingen doen. In het geval dat je professionele hulp wil, kan je het beste een gespecialiseerd advocatenbureau inschakelen. In veel gevallen is een advocaat ook verplicht als je in beroep wil gaan. Advocatenkantoor Servaas is expert in bestuursrecht en de ideale partner voor bestuursrechtelijke vraagstukken. Ben je gewoon op zoek naar wat informatie over bestuursrecht? Dan is de website van De Rijksoverheid een betrouwbare bron met veel informatie!

Leave a Reply